A combizom

2016. február 3.

Címkék: comb, edzés, fitness, láb

A combizom

Testünk legnagyobb izomcsoportja a combizom. A térdízület egyetlen feszítő izma, az egyenes tartásban és a járásban nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Testünk súlyával egész nap terhelve van, ebből adódóan nem kis meló rendesen megedzeni, hiszen hozzá van szokva a folyamatos megterheléshez.

A legjobban mindenképp azzal járunk, ha az olyan összetett gyakorlatok mellett mint például a guggolás, izoláltan is megeddzük külön-külön a combfeszítő és -hajlító részét.

Megdolgoztathatjuk akár szabadsúlyos gyakorlatokkal mint a különféle guggolások, felhúzások, kitörések, ugrások és emelések. Vagy használhatunk gépeket, mint a combfeszítő, combhajlító, combközelítő és távolító gép stb.

A comb felépítését tekintve három részre tagolható: a comb feszítő, a comb hajlító és a comb közelítő izmaira. A comb gyakran csak négyfejű combizomként (m. quadriceps femoris) van említve, amely helyesen, kifejezetten a comb elülső, feszítő izomzatára vonatkozik.

Az izomrostösszetétel szerepe a comb edzésében

Az emberi testben három féle izomrost típus található meg.
Lassú ( I-es típusú rost) és kétféle gyors típusú rost (II.a – II.b-típusú rost). Genetika függő, hogy valaki izomzatának milyen a rostösszetétele. Ez jelentősen befolyásolja sportolóknál azt is, hogy kiből válhat kiváló erőemelő vagy világbajnok hosszútávfutó.

A lassú izomrost felelős a hosszú távú erőkifejtés elvégzéséért.

A gyors izomrostok felelnek a rövidebb, robbanékonyabb erőkifejtésért.

RosttípusGyors (lla)Gyors (llb)Lassú (l)
Primer energiaforrásGlikogén
Glükóz
ATP
Kreatin-foszfát
Glikogén
Glükóz
Zsír
Fehérje
EnergiaszolgáltatásLaktacidAlaktacidOxidatív
AktivitásRövid (max 2-4 percig tartó), magas intenzitású mozgásformákMinden mozgás elindítása (30 sec)Hosszú ideig tartó mozgásformák
Edzettségi komponensIzom-állóképességIzomerőSzív és érrendszeri állóképesség
Izommunkát imitáló faktorokTejsavfelhalmozódás, izom-savasodásATP-hiány
Kreatin-foszfát-hiány
Glikogén-hiány
Lehetséges edzettségi mutatóNő az izomglikogén raktározó-képesség.
Nő a vér-tejsav kapacitás
Izomtömeg növekedés
Nő az izom ATP és kreatin-foszfát ellátottsága
Javul az oxigén-transzport.
Gyorsul a zsírmobilizáció
Az izomrostok főbb tuajdonságai (forrás: sportorvos.hu)

 

Quadriceps
Forrás: http://www.myfit.ca/

Attól függően , hogy milyen rosttípus dominál a combizmunkban, meghatározza milyen módszerrel lehet és érdemesebb jobban fejleszteni az adott izmot. Akinek például lassú izomrostok vannak túlnyomó többségben a combjában, azok a magasabb ismétlésszámokkal és alacsonyabb súlyokkal fognak jobban fejlődni, míg akiknek gyors típusú izomrostok alkotják az izomzat nagyobb részét, azoknak az alacsony, illetve közepes ismétlésszámokkal és nagyobb súlyokkal érdemes edzeniük.

Írta: Takács Zsolt