6 dolog, amin változtatnod kell Karácsonykor!

2015. december 18.

Címkék: diéta, dietetika

Savlekötők, stressz, kapkodás…
– avagy hogyan éld át a Karácsonyt egészségesebben?

 

 

A következő napokban mindannyian hangolódunk az ünnepekre, mindenki a maga módján –  bosszankodva, derűsen, vagy energikusan. Saját döntésünk, miként élünk át egy olyan hagyományt, melynek központi témája a „maratoni” étkezés.
De a karácsonyi akadályok legyűrésére szerencsére több lehetőség is van!

 

Karácsonyi Ünnepek jellemzői vs. Így változtass a szokásaidon

 

1. Savlekötők
Az ünnepnapot nem az étkezés teszi varázslatossá, hanem az egymásra figyelés. Együnk többször keveset, ne hivatkozzunk a Karácsonyra, fájó gyomrunk, vagy puffadó hasunk miatt.

 

2. Stresszelés
Ez az ünnep ugyanúgy a miénk is, mint a vendégeinkké. Bátran kérjünk segítséget, ne akarjunk superwoman-ek lenni egy nap alatt.

 

3. Kapkodás
Tervezés a kulcsa mindennek. Gondolkodjunk előre, írjunk listát a tervezett fogásokhoz milyen hozzávalók kellenek. Így akár egy egészségesebb verziót is megvalósíthatunk.

 

4. Egész napos koplalás, majd ünnepi lakoma
Attól, hogy egész nap nem étkezünk, a bőséges ünnepi vacsora még nem lesz kevésbé hízlaló. Sőt, ha valami elősegíti a zsírszövet gyarapodását, az éppen a koplalás és a túlétkezés ciklikus váltakozása.

 

5. Folyadék helyett alkoholfogyasztás
A Karácsony és Szilveszter természetes velejárója az alkohol, de ne feledkezz meg az alkoholmentes italok vásárlásáról sem. Minél több folyadékot fogyasztunk, annál gyorsabb a béltartalom továbbítása, egyúttal a táplálékból származó víz visszatartása is kevesebb.

 

6. Hagyományőrzés
Reform ételkészítés a fokozatosság elve szerint. Persze nagyobb vendégkör fogadása esetén, ne vigyük túlzásba az újdonságok bevezetését, hiszen nem tudhatjuk ki mire érzékeny, illetve mennyire nyitott a változatosságra. A fokozatosság elvét tehát nemcsak az edzőteremben, az étrendben, de még karácsonykor is tartsuk szem előtt.

 

Új ételkészítési módok, eddig ritkán vagy egyáltalán nem kóstolt köretek kínálásával tehetjük ünnepiesebbé az étkezést:

Olajban sült burgonya helyett párolt köles

Majonézes saláta helyett olívaolajos friss saláta

Rántott hússzeletek helyett natúr, tepsiben vagy sütőzacskóban készült húsok

Legyen más a Karácsony, legyen ünnep, de az étkezést igyekezzük féken tartani, hogy ne kelljen bánkódni január elsején a mérleget nézve. Ha a felsorolt tippeket betartjuk, követjük az egészséges táplálkozási irányelveket, megőrizhetjük jelenlegi testtömegünket.

A gyermekeket ösztönözzük az ételek eredeti ízére rászoktatni, kevesebb sóval, és hozzáadott cukortartalommal, ezzel nagyban támogatva az egészséges felnőtté válást.

Írta: Zsigovits Angelika

Okleveles Táplálkozástudományi szakember

 

Forrás:
Élelmezés – Legyen ünnep a Karácsony! – Dánielné Rózsa Ágnes dietetikus, okl. táplálkozástudományi szakember 2012.
OÉTI – Ünnepi fő fogás: az egészség