Táplálkozási tévhitek

2016. január 5.

Címkék: diéta, dietetika, fogyás, motiváció, táplálkozás

7 kifogásra 7 válasz, amiért többé nem hiszel a táplálkozási tévhitekben!

 

1. „De neki bevált.”

Táplálkozástudományi szakemberként az egyik legnagyobb kihívás vitába szállni azon „hívőkkel”, akik olyan, szakmai berkekben már elavultnak titulált divatdiétát követnek, melyek nem biztosítanak elegendő mennyiségű és minőségű tápanyagot szervezetük számára.

A modern fogyasztói társadalom döntéseit nagymértékben befolyásolják a trendek és reklámok, melyek eljutnak az egészséges életmód szempontjából legpasszívabb rétegekhez is. El kell fogadni, ha egy jó marketinggel megáldott, vagy egy magabiztos ismerőstől hallott módszer győz az észérvekkel szemben. Mindazonáltal a tapasztalat azt mutatja, hogy előbb utóbb a divatdiétában csalódottak visszatérnek, ezúttal a valódi megoldást keresve. Egy amerikai tanulmány vizsgálatában 4021 elhízott felnőtt vett részt, melyből 2523 fő állította, hogy megpróbált fogyni az azt megelőző évben. A fogyással kísérletezők közül, 1026 fő vesztett 5% vagy annál több, és 510 fő vesztett 10%, vagy annál több testsúlyt. Kiderült, hogy a léböjt kúrák, nem receptre kapható diétás kapszulák, és népszerű divatdiéták nincsenek összefüggésben a sikeres fogyással. A divatdiéták „mintamegoldásokat” kínáló étrendet jelentenek, tudományosan igazolt eredményekre nem támaszkodnak, vagy megkérdőjelezhető azon vizsgálatok validáltsága, melyek hatékonyságukat bizonyítják. Különböző hiánybetegségek kialakulását, és az optimális tápanyagarányok eltolódását eredményezik. Minden nappal új divatdiéta születésére virradunk, amit nem lehet megállítani. Ehelyett tudatosítani kell, hogy a szervezet, a genetika, a biológiai ritmus egyedi, így a sikerhez vezető megoldás is, ami azt vonja maga után, hogy a személyre szabott edzéstervnek és az étrendnek is egyedinek kell lennie

 

2. „De nincs időm.”

Van aki úgy vélekedik, ha kevés energiát visz be a szervezetébe, fogyni fog tőle, míg más azért nem visz be kellő mennyiségű tápanyagot, mert nincs ideje enni. Utóbbi tipikus magyarázata mind a sportolóknak, és mind a fogyni vágyóknak arra, miért esznek az energiaszükségletüknél kevesebbet.

Ahhoz, hogy a szervezet működése megfelelő legyen, sejtjeit folyamatosan energiával kell ellátni, ellenkező esetben megbillen az energiafelhasználás és energiafelvétel közötti egyensúly. Ennek negatív következményei is lehetnek, mint az elhízás vagy a fáradékonyság, de ebből fakadóan teljesítménycsökkenés is lehet. A rendszeres fizikai aktivitás velejárója a megemelkedett makro- és mikrotápanyag szükséglet. Minél aktívabb valaki, az energiaszükséglete annál inkább növekszik, tehát hosszú távon nem elég, hogy nem hoz jobb eredményeket az alacsony energiabevitel, hanem még akadályoz is céljaid elérésében. A hidratáció ugyancsak egy kritikus pont, szintén nem javasolt elfelejteni a verejtékezéssel járó folyadékveszteséget. Az időfaktor jelenléte azonban nem csupán egy-egy étkezés kihagyására vonatkozik, hanem az életmódváltás holisztikus kezelésében is szükséges. Legyen idő előre gondolkodni, megtervezni, étkezni, sportolni, regenerálódni, stresszt kezelni.

 

3. „De az hízlal.”

Az egészséges táplálkozás a szélsőségektől mentes táplálkozást propagálja, ennek ellenére manapság bőségesen válogathatunk szigorú étrendi előírásokat támogató diéták között.

Szélsőséges felfogás az ha nem, vagy alig fogyasztunk szénhidrátot, zsiradékként kizárólag növényi olajok szerepelnek étrendünkben, vagy a hagyományos élelmiszereket diabetikus élelmiszerekkel helyettesítjük, egyoldalúan táplálkozunk, de ide tartozik az is, ha ad hoc pár hét leforgása alatt szabadulnánk meg felesleges zsírraktárainktól. A szénhidrát hallatán ne az elhízás jusson eszedbe, hiszen fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában, és az izomglikogén feltöltésében. Az ajánlott napi bevitel 6-10 gramm/testtömegkilogramm, de a mennyiség meghatározása függ még a napi energiafelhasználástól, a sportágtól, nemtől és a környezeti tényezőktől is. A hosszabb edzések előtt, közben és után kifejezetten ügyelni kell a megfelelő szénhidrátellátásra. Egyedül a hozzáadott cukor esetében a napi összenergia 10 %-át meghaladó, rendszeres bevitelénél van ok aggodalomra. A zsiradékokkal kapcsolatban le kell szögezni, hogy nincs különbség 100 gramm növényi eredetű olaj és 100 gramm állati eredetű zsír energiaértéke között. Előbbit kedvező zsírsavösszetétele, és élettani hatásai miatt javasolják gyakoribb fogyasztásra. A diabetikus élelmiszerekre ugyanúgy vonatkozik, hogy energiatartalmukban nincs jelentős eltérés a hagyományos élelmiszerekhez viszonyítva, sőt előfordulhat, hogy zsírtartalmuk nagyobb a hagyományos verziónál. Általánosságban elmondható, hogy a szélsőségek kerülése ugyan kedvez az egészségi állapotnak, de ettől még nem lesz egészséges a táplálkozás.

 

4. „De az egészségtelen.”

Habár a változatos étrend szükségessége sokaknak egy elnagyolt, felszínes tanácsnak tűnik, de tudni kell, hogy valóban így lehet fedezni a szervezet megfelelő működéséhez szükséges makro- és mikrotápanyagokat.

Az élelmiszerek egészséges, illetve egészségtelen csoportokba kategorizálásának következménye az egyoldalú, és változatosságról lemondó étrend. Az ehhez hasonló felfogás a mennyiségek túlzásba vitelével folytatódik, hiszen az egészségtelennek titulált élelmiszerek elhagyása, egyúttal az egészségesnek tartott ételek mennyiségének növelését jelentik, abban az esetben ha az energiaszükséglet mérvadó. Fontos tisztázni, hogy nincs egészségtelen élelmiszer, csak nem optimálisan összeállított étrend. Elképzelhetetlen, hogy egy olyan szigorúan ellenőrzött termék, mint egy élelmiszer, bármilyen mértékben is veszélyes lehet az egészségre, ezért szakember nem tiltja élelmiszer fogyasztását, hanem az arányokat, és mennyiségeket határozza meg. Ugyanez vonatkozik a média által túlzottan reklámozott „egészséges élelmiszerekre”, melyeket hiába fogyasztunk nagyobb mennyiségben, akkor sem fognak teljesítménynövekedést okozni, sőt ilyen formában előfordulhat a tápanyagarányok eltorzulása.

 

5. „De abban nincs vitamin.”

Megalapozatlan véleménynek számít a zöldségek és gyümölcsök elégtelen vitamin- és ásványianyag tartalma. A rostbevitel szempontjából szintén nem elhanyagolhatóak, ezért egy kiegyensúlyozott, személyre szabott étrendben feltétlen szerepeljenek.

A minimum szükségletet meghaladó vitamin- és ásványianyag bevitel nem növeli a teljesítményt, a regenerációt, vagy az egészséget. A szervezet egyénenként minimálisan eltérő, de csak bizonyos mennyiségben képes a vitaminokat és az ásványi anyagokat hasznosítani. A megfázás elkerülése érdekében sokan szednek megadózisban C-vitamint, ugyan csak rendkívül drága vizeletet érnek el vele. Ezenkívül néhány vitamin nagy mennyiségű bevitele toxikus hatásokat produkálhat, fáradtságot, fejfájást, ízületi fájdalmat, étvágytalanságot okozhat. A vitamin szupplementáció hatásosságát egyedül azok teljesíményén figyelték meg, akik kezdetben vitaminhiánnyal küzdöttek, ezért azoknak, akik a mindennapi táplálkozási irányelveknek megfelelő étrendet követik, azok számára nem szükséges étrendkiegészítő. Egy kiegyensúlyozott táplálkozási terv biztosítja az összes szükséges ásványi anyagot, általában a megfelelő mennyiségben. Kivételt képez néhány speciális körülmény, mint a vegetáriánus étrend, várandósság, egyoldalú táplálkozás, betegség, és a többi. Étrendi hibák esetén is javasolt körültekintően alkalmazni őket, a termék összetételét, bevizsgáltságát, és szavatosságát szükséges ellenőrizni.

 

6. „De izmokat akarok.”

Elterjedt vélemény, hogy az izomépítés elképzelhetetlen fehérjeporok fogyasztása nélkül, de ez nem mindig fedi a valóságot.

Edzés után nem–fogyasztani fehérjeport, manapság amatőr hozzáállásnak minősül, holott a túlzásba vitt fehérjebevitel dehidratációhoz, és más olyan jellegű problémákhoz vezethet, melyek hatással vannak egy atléta teljesítményére. A táplálkozási irányelveknek megfelelő fehérjebevitel is elegendő lehet. Kevesen vannak tisztában vele, hogy a fehérjeporok preferálásával egy időben az optimális tápanyagarányok megbomlanak. Ugyan a fehérje is energiát szolgáltat, mint a zsír, és a szénhidrát, de tévhit, hogy a fehérjebevitel nem okoz elhízást. Szervezetünk a fehérjékből is képes zsírsavakat szintetizálni, melyek a keringésbe kerülve ugyanúgy raktározódhatnak a zsírszövetben mint a túlzott mértékben fogyasztott zsír vagy szénhidrát. Ha mégis előnyben részesítenénk a fehérjeshake-ek fogyasztását, időzítsük az edzés végére, de ne helyettesítsünk vele főétkezéseket.

 

7. „De nincs lehetetlen.”

Divatos mondás, hogy nincs lehetetlen, minden csak saját hozzáállásunkon múlik. Ezt azzal egészíteném ki, hogy nem mindegy az, hogy milyen kiindulási pontról hová szeretnénk eljutni, és azt milyen ütemben szeretnénk megvalósítani.

Minden lehetséges, de azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a megvalósításhoz egy jól átgondolt terv kell. A fogyáshoz, valamint a teljesítménynöveléshez kiváló eszköz az étrend, a sikerélményhez viszont fokozatos változtatásokra van szükség. A változás türelemmel, kitartással, és egy megbízható szakember által felépített terv követésével, garantáltan eredményes lesz. Az élet minden területén hatékony megoldás, ha rövid-, és hosszú távú célokat is kitűzünk magunk elé úgy, hogy azok összhangban legyenek egymással. Mindenkinek saját magának kell eldöntenie azt, hogy mi az ami számára már az irreális kategóriába esik, hiába is vágyik rá. Ebben az esetben lépjünk egyet vissza a reális kategóriába, és ha azt a célt elértük, akkor tervezzünk újra, végül kiderülhet, hogy az eredeti cél sem volt lehetetlen, csak nem volt körültekintően megtervezve. Ezt a szellemet nemcsak a fogyókúrában, de a sportteljesítmény növelésében, sőt a munkában is tanácsos követni.

Írta: Zsigovits Angelika