Pihenés, edzés, étkezés – együtt működnek igazán

2016. február 10.

Címkék: dietetika, edzés, életmód, étrend, fogyás

Számtalan kezdő, szabadidejében sportoló vendég érkezik hozzánk azzal az érzettel, hogy eddig hiába igyekezett rendszeresen edzeni, a súlyfeleslegtől csak nem tud megszabadulni.
“Az edzőm nem figyel rám, vagy valamit rosszul csinálok?” – kérdezed magadtól.
A makacsul fennálló testsúlyfeleslegnek több oka lehet, kisarkítva vagy a testmozgás vagy a tudatos étrend mellőzése egyértelműen főbenjáró bűn!

 

Testmozgással kapcsolatos hibák

AtkinsTestmozgás hiánya – Ha csak minden második héten szakítasz időt a mozgásra. A te tested a te „albérleted”, te döntöd el miben akarsz élni életed végéig, hozz érte áldozatot, ha fontos neked.

Testmozgás rendszertelensége – Egyik héten le se lehet lökni a futópadról, következő héten végkimerülésre hivatkozva fekszel a Tv előtt nachost eszegetve – nem jó megoldás.

Túledzettség – A kiegyensúlyozott edzésmódszerhez elengedhetetlenül hozzátartozik a regenerálódás.

Helytelen edzésterv – A rosszul rögzölt mozdulatoktól kezdve, az egy alkalommal több, mint 2 órán át tartó edzésig rengeteg hibalehetőség van.

 

Táplálkozással kapcsolatos hibák

Többlet energiafelvétel – A családban rögzült táplálkozási szokások nagyban befolyásolhatják a fogyás stagnálását – azaz ne edd tele magad a Nagyi rétesével.

Alapanyagcsere alatti energiafelvétel – Elkötelezett fogyni vágyók hada érzi úgy, hogy kizárólag salátán, és grillezett csirkén élve képes lesz a fogyásra. Ne kövesd el ezt a hibát!

Nem optimális tápanyagarányok – Fehérje, zsír, netalántán alkohol túlzott bevitele mind felborítja a kiegyensúlyozott tápanyagarányokat. Ha a túlzásba vitelük fogyást eredményezne, már az Atkins diéta óta nem lenne gondunk az elhízással.

Helytelen étrend – Ezen belül rengeteg hibalehetőség van, akkor nézzük.

 

Hirtelen bekövetkezett és túl nagy energiabevitel csökkentés

Tegyük fel, hogy eddig körülbelül 2200 kilokalóriás étrendet követtél, vagy saját belátásod szerint, vagy segítséggel, de egyik napról a másikra ezentúl 1500 kilokalória mennyiségű energiát viszel be. Előfordulhat, hogy szervezeted ilyen horderejű változásra raktározással válaszol. Tehát a mondás él, mi szerint lassan járj, tovább élsz, lassan csökkentsd az energiabeviteled, és tovább fogysz. A gyors anyagcsere nem jó genetika feltétele, hanem a megfelelő étrendé.

Az energiafelhasználásunknál jóval több energia bevitele biztos, hogy zsírpárnát eredményez!

Azt hogy először hol; hason, combon, fenéken, az már genetika kérdése.
Az álomalak elérése felé vezető úton legtöbben ott vesznek el, hogy el sem kezdik az edzést. Akármilyen hihetetlenül hangzik, itt a legkisebb a „hibafaktor”. Egyszerűen rendszeres edzést kell javasolni, és már elindul a változás, egy ideig. A kezdeti lelkesedést követően viszont előfordulhat, hogy hiába az edzés, a testsúly nemhogy nem csökken, de még gyarapszik is. Ilyenkor nézzük kétségbeesve a mérleget, és hivatkozunk számokra, mert ami számokban mérhető, az követhető. Az a baj, hogy elfelejtünk „befelé figyelni”. Ugyanis vannak olyan változások, melyek az adaptáció során végbemennek, csak kevésbé látványosak, mert vagy nem mérhetőek, vagy a gyakorlatban kevesebben nézik, mint a mérleget. Ilyen mérések történhetnek centivel, testzsírszázalékmérővel, akár a derék vagy csípő körfogatát akarjuk lemérni, akár a hajlékonyságodban elért fejlődést. Segít felismerni a változást még a tükör, bármilyen banálisan is hangzik, nézd magad minden nap, és észre fogod venni idővel az izmok tónusosabbá válását, a testfelépítésed változásait. Ha most kezdted el az életmódváltást, sajnos az elején előfordulhat, hogy a mérleg többet mutat változatlan étrend mellett. Sőt sokaknak megnő az étvágya a rendszeres edzéssel, melynek köszönhetően észre sem veszik, hogy többlet energiát vittek be.

Azonban ne csak számokban mérd a változást, vedd észre ha energikusabb vagy, mert lehet nem a kávé miatt van, vagy vedd észre ha az a mozdulat, ami eleinte nehezedre esett, most gyerekjáték. Vedd észre, és értékeld ha csak 0,5-1 kg-tól szabadulsz meg egy hét alatt, ez teljesen egészséges zsírból történt fogyás, és mindenekelőtt tartós!

Előzetes anamnézis felvétele ugyanúgy nélkülözhetetlen egy megfelelő edzésterv összeállításához, mint egy táplálkozási napló felvétele a megfelelő étrendhez!

Az online letölthető edzési és étkezési tippek átlagos fizikumú, fiatal nőnek, vagy férfinak szólnak, hiszen ismeretlenül lehetetlen lenne pont neked való edzéstervet ajánlani. Hiányzik az egyén állapotát meghatározó háttérismeret; kor, nem, megelőző fizikai aktivitás, betegség, mozgásszervi sérülés, egyéni ízlés, tehát mindennemű visszacsatolás a vendégtől. Ebben a formában is lehet, sőt érdemes edzésmódszereket és étkezési terveket propagálni, viszont nem szabad elfelejteni, hogy – még ha szakember is írta az adott művet – ezek az egyoldalú tanácsadások nem helyettesítik a személyes konzultációt és kotrollt.

Írta: Zsigovits Angelika