Ezért ne koplalj!

2016. március 9.

Címkék: diéta, dietetika, életmód, fogyás, táplálkozás, zsírégetés

Ezért ne koplalj!

Ugyan létezik olyan nézőpont a Táplálkozástudományban, amelynek még további vizsgálatra, kutatásra van szüksége ahhoz, hogy határozott véleményt alkothassunk róla, azonban a koplalás nem ide tartozik. Íme az okok, miért felejtsd el végleg!

Önkínzás, de minek?

Olcsó, könnyen kivitelezhető, nincs kalóriaszámolgatás, nincsenek bonyolult receptek, viszont van gyors eredmény, és még a pletykalapok sztárjai is így fogytak le. Kell ennél több?

 

IGEN!

turelmetlensegAz elhízás senkinél sem hirtelen következett be, sokszor hosszú évek alatt és lassan „lopakodtak fel” a kéretlen plusz kilók. Ennek ellenére most azonnal, határidőre szeretnénk megszabadulni tőlük. Rengeteg fogyókúrázó rontja el úgy az étrendjét, hogy nem veszi figyelembe a napi energiabevitelét. Teljesen mindegy hány órát alszik, dolgozik, mozog, pihen aktívan, vagy passzívan, ő nem eszik, mert fogyni akar. Ezzel egy dolgot érünk el, a szervezetünk felveszi a kesztyűt, és harcol ellenünk, mert ő a túlélésre játszik. Ha a napi energiabevitel a szervezet alapanyagcsere-szintje alá csökken (mind a kettő mindenkinél más), akkor 7-10 napot követően az alapanyagcsere-szint is csökken, emiatt a fogyás üteme lassul, és elkezd vésztartalékokat építeni arra az esetre, ha sokáig tart ez az ínséges időszak. A szervezet tehát intelligens, és nem ellenünk, hanem értünk játszik.

A fogyás stagnálása után a legtöbben feladják a szigorú étrend követését, és amit ezután az alapanyagcsere-szint csökkenés után bevisznek energiát, gyorsan elraktározódik. Ez az oka annak, hogy dupla annyi testtömeggel zárunk le egy nem jól átgondolt diétás étrendet. Jojó-effektus akkor alakul ki, amikor a visszahízást követően újabb „drámának” tesszük ki szervezetünket, és újra éheztetjük, miközben az alapanyagcserénknek már annyira sincs kedve dolgozni, mint a többségnek hétfő reggel.

Biokémiai ellenérv

Koplaláskor szervezetünk sejtjei nem jutnak elég energiához, főleg a szőlőcukor-függő sejtek, ezért miután a vérben keringő glükózt felhasználták, a szénhidrátokhoz nyúlnak segítségért. A  májban lévő glikogén raktárak kimerülnek, és jönnek a fehérjék, melyek átalakításából elkezdi fedezni a szükséges szőlőcukrot.  Szervezeted legfőbb energiaforrása szénhidrát, ezért ha az alapanyagcsere-szintednél kevesebb energiát viszel be, a szénhidrátbeviteled is csökken, és a szervezeted sejtjei is éheznek, pl.: az idegrendszered. Miért jó az neked ha nemcsak éhes, de ideges is vagy, ráadásul a szervezet számára szükséges mikrotápanyagok miatt gyűlnek a betegségek pl.: vashiány?

Pszichológiai ellenérv

Eleinte látszólag fogyni fogsz, ugyan vízből és fehérjékből, nem pedig a zsírraktárakból, de a lényeg, hogy gyorsan el lehet vele dicsekedni, mindenki látja és felnéz rád, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora eredményt sikerült elérned és az önbecsülésed is az egekbe szökik. A mostani magamutogató világban mindenki görcsölni kezd, ha nem tud azonnal kézzelfogható és szemmel látható eredményt felmutatni azon a területen, ahol dolgozik. Egyesek cinikusak, mások tökéletességet álcázva igyekeznek megfelelni valakinek vagy valaminek. De ezt soha ne másért tedd, tedd magadért. Próbálj meg elvonatkoztatni mindentől, és gondold végig Te miért akarod a fogyást, miért most akarod, eddig miért nem nyomasztott és most miért égetően sürgős lefogyni?

A megoldás

fruitsA testtömegcsökkentés legyen életmód, ne diéta. Legyen személyre szabott az étrend és az edzésterv. Legyen egy megbízható szakmai támogatód. A zsírraktárakból történt fogyás ne haladja meg a heti 1,5 kg-ot. Egyél többször keveset, ugyanis egyes étkezések kihagyásával a következő étkezésnél túlfogyasztás történik.

Összefoglalva: hangulatingadozás, fáradékonyság, alvásproblémák és ingerültség, hiányállapotok, visszahízás, növekvő testzsírszázalék, ami mind megterhelés a szervezet számára. Megéri?

 

NEM!

Írta: Zsigovits Angelika