Bicepsz – avagy a karhajlító izmok

2016. március 29.

Címkék: bicepsz, edzés, sport, testépítés

Bicepsz
– avagy a karhajlító izmok

A bicepsz a legtöbb embernek a hatalmas szép felkari izmot jelenti, ami kellő kidolgozottság esetén sokszor vonzó is a nők számára. A bicepsz azonban csak egy, a kar hajlítóizmai közül.

Ha nagyon szigorúan vesszük a karhajlító izmok körébe négy izmot sorolunk: kétfejű karizom (musculus biceps brachii), karizom (m. brachialis), karorsói izom (m. brachioradialis) és hengeres borintóizom (m. pronator teres). A maximális növekedéshez mind a négy izmot edzenünk kell, ám esztétikai szempontból a legfontosabb egyértelműen a kétfejű karizom és a karizom.

Karizom (brachialis)

A felkarcsont elülső felszínén ered és a singcsonton (egyik alkarcsontunk) tapad. Ez tulajdonképpen egy megbúvó kis izom a bicepsz és a tricepsz között. Funkciója a könyök hajlítása, de miért érdemes akkor mégis edzenünk rá? Azért mert a brachialis tömege nagyban befolyásolja karunk vastagságát. Minél nagyobbra építjük a brachialist, annál jobban kinyomja a bicepszet, így jóval látványosabb lesz a fejlődés.

Legjobb gyakorlatok a brachialis izom fejlesztésére: húzódzkodás szűk fogással, kalapács bicepsz, karhajlítás fordított fogással.

A kétfejű karizom (biceps brachialis) 

A bicepsz nagyobb izom, mint a brachialis. A bicepsz a vállízület hátulsó részénél ered, rövid feje a lapocka hollócsőrnyúlványánál ered (processus coracoideus), hosszú feje pedig a vállízületi árok feletti gumónál (tuberculum supraglenoidale). A bicepsz tehát a vállízületet áthidalva fut egészen az orsócsontig, ami pedig az egyik alkarcsontunk.

Jójó, de miért fárasztalak titeket az anatómiával? Mert, ha megnézzük az izom eredését és tapadását, akkor egyértelművé válik, hogyan is kell hatékonyan ”bicepszezni”. Mivel az izom hátul ered, ezért ha a felkarunkat megemelt helyzetben tartjuk és úgy végezzük a karhajlítást, akkor nagyobb csúcs-összehúzódást tudunk kiváltani. (Koncentrált bicepsz, karhajlítás csigás gépen felső csigákat használva, TRX karhajlítás fülhöz)
Ennek az izomnak két funkciója van, a karhajlítás és a kézfej beforgatása (szupinálása). Mivel az izom funkciója a kézfej beforgatása is, ezért a bicepsz edzésének leghatékonyabb módja, ha kézisúlyzókkal vagy csigán edzük őket, ahol megfelelően ki tudjuk használni az izom szupináló funkcióját.

Legjobb gyakorlatok a bicepsz fejlesztésére: Bicepszhajlítás egykezes súllyal, koncentrált bicepsz, bicepszhajítás Scott-padon.

Forrás: Dr. Miltényi Márta – A sportmozgások anatómiai alapjai I-II. kötet

Írta: Vikár András