A hátizom

2016. február 8.

Címkék: edzés, hatékony edzés, hátizom, sport

A HÁTIZOM

Testünk második legnagyobb izomcsoportja a hátizom, közvetlenül a comb izomzata után. A hátizom legszembetűnőbb és legdominánsabb része a széles hátizom, amely férfiaknál akár szemből is igen jól látható a trapézizmokkal (A trapézizom felső harmadát hívjuk csuklyásizomnak.) egyetemben.

A trapézizom
m. trapezius

back-muscles
Forrás: http://www.officialfitnessandhealth.com/images/back-muscles.jpg

Fő feladata a lapockák hátra- és felfelé húzása. Az evező, felhúzó és vállvonogató gyakorlatoknál bekapcsolódik a széles hátizom munkájába. Az edzését érdemes egy napra időzíteni a széles hátizoméval, így kevesebb munkával is képesek leszünk fejlődésre ösztönözni azt. Edzésénél a relatíve magas ismétlésszámokat helyezzük előnybe, mert felépítését tekintve nagyrészt lassú izomrostokból áll.

A széles hátizom
m. latissimus dorsi

Feladatai a könyék lehúzása, hátra húzása és befelé forgatása. Edzésénél érdemes lehúzásokat és evező gyakorlatokat alkalmazni, más-más dőlésszöggel és fogásszélességekkel kombinálva a lehető legteljesebb stimuláció érdekében.

Hátizmunknak számos más izma is van, amikbe ezúttal nem fogunk mélyebben belemenni, csak említésként:
+ Alsó- és hátsó fűrészizom
+ A nagy és kis rombuszizom
+ Lapockaemelő izom
+ A mély hátizmok

Mély hátizom

A gerinc oldalán végig futó, páros, erős izomoszlop. Ezek segítenek minket az előre és oldalra hajolásban, védik és stabilizálják a gerincoszlopot. Testünk egyik legsérülékenyebb része a gerincoszlopunk, így a gerincmerevítő izom fejlesztése igen fontos feladat. Ha a gerincmerevítő izom elernyed például előre dőlés közben, a terhelés a csigolyákra helyeződik, (Ezért mondják, hogy mindig egyenes háttal emeljünk.) és rövid úton is akár súlyos sérüléshez vezethet.
Edzését magas ismétlésszámokkal érdemes végezni (tekintve, hogy lassú izomrostok alkotják), fokozott odafigyeléssel!

Írta: Takács Zsolt